Четвер, 18.04.2024, 23:06


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2013 » Лютий » 28 » Цей човен не є моїм, не є нашим, але Господнім, і Він не дозволить йому затонути. На прощальній аудієнції з Папою Бенедиктом XVI (повний тек
14:52
Цей човен не є моїм, не є нашим, але Господнім, і Він не дозволить йому затонути. На прощальній аудієнції з Папою Бенедиктом XVI (повний тек


«Дякую за те, що ви так численно зібрались на цій останній загальній аудієнції мого понтифікату», – цими словами Святіший Отець Бенедикт ХVІ розпочав катехизу в середу 26 лютого 2013 року, яка зібрала на площі святого Петра у Ватикані та прилеглих вулицях понад 150 тисяч вірних, серед яких і кілька сотень українців, які працюють в Римі та околицях, українських богопосвячених осіб та духовенство. Перед аудієнцією, серед майоріння прапорів з усього світу, відкрита автомашина із Святішим Отцем зробила велике коло серед зібраних, які з овацією зворушено вітали Папу, піднімаючи транспаранти, на яких різними мовами висловлювали вдячність, любов і близькість до Бенедикта ХVІ.

На початку аудієнції був прочитаний уривок з першого розділу Послання святого апостола Павла до Колосян:«Ми дякуємо Богові й Отцеві Господа нашого Ісуса Христа завжди молячися за вас, відколи ми почули про вашу віру в Христа Ісуса та про любов, що маєте до всіх святих, задля надії, що вам збережена на небі, що про неї оповіщення ви нещодавно чули у проповіді Євангелії правди, яка до вас прибула, і як у всьому світі дає плоди і зростає, так і у вас, від того дня, коли ви почули і спізнали благодать Божу в правді» (Кол 1, 3-6). Саме до цих слів нав’язав свою катехизу Вселенський Архиєрей:

Як апостол Павло в біблійному тексті, який ми щойно почули, – сказав Папа, – також і я відчуваю в своєму серці, що, насамперед, повинен подякувати Господеві, що провадить Церкву та дбає про її зростання, Який сіє Своє слово і, таким чином, збільшує віру Свого люду. У ці хвилини моя душа розгортається, обіймаючи всю Церкву, розсіяну у світі; я дякую Богові за «новини», які протягом цих років Петрового служіння я зміг отримати, стосовно віри в Господа Ісуса Христа, і стосовно любові, яка дійсно поширюється в Тілі Церкви, і оживляє її до життя в любові і в надії, що відкривається і спрямовується в напрямку життя в повноті, в напрямку небесної батьківщини.

Відчуваю, що усіх в молитві несу в майбутність, що належить Богові, куди збираю кожну зустріч, кожну подорож, кожен апостольський візит. Все і всіх збираю в молитві, щоб ввірити Господеві: адже маємо повне усвідомлення Його волі, з усім знанням та духовною мудрістю, щоб ми могли поводитись у спосіб, гідний Бога, Його любові, приносячи плід в кожному доброму ділі» (пор. Кол 1,9-10).

У цей момент у мені існує велика довіра, бо знаю, знаємо ми всі, що Слово істини Євангелія є силою Церкви, є її життям. Євангеліє очищає й оновлює, приносить плід там, де громада віруючих його слухає і приймає Божу благодать в істині та в любові. У цьому полягає моє довір’я, у цьому полягає моя радість.

Коли 19 квітня майже вісім років тому я погодився прийняти Петрове служіння, то мав стійку впевненість, яка мене завжди супроводила: це впевненість життя Церкви Божим Словом. Тоді, як я це вже висловив багато разів, слова, які прозвучали в моєму серці, були наступними: Господи, чому Ти від мене цього вимагаєш і що в мене просиш? Це ж великий тягар, який накладаєш мені на плечі, але якщо Ти в мене це просиш, за Твоїм словом закину сіті, впевнений, що Ти мене провадитимеш,не зважаючи на всі мої слабкості. І по восьми роках можу сказати, що Господь мене провадив, був близько мене, я міг щоденно відчувати Його присутність. Це була частина шляху Церкви, що мала хвилини радості і світла, але також і нелегкі моменти; я відчував себе як святий Петро з Апостолами в човні на Галилейському озері: Господь дарував мені багато днів сонця та свіжого вітерцю, днів, коли риболовля була щедрою; були також і моменти, коли води були бурхливими і вітер – супротивним, і як протягом усієї історії Церкви, здавалось, що Господь спить. Але я завжди знав, що в цьому човні є Господь і я завжди знав, що човен не є моїм, не є нашим, але Його. І Господь не дозволить, щоб він затонув; це Він його провадить, очевидно, також і через людей, яких Він вибрав, бо так цього бажав. Такою була і є впевненість, якої ніщо не може затьмарити. І саме тому сьогодні моє серце переповнене вдячністю Богові, тому що всій Церкві, також і мені, ніколи не бракувало Його підтримки, Його світла, Його любові.

Переживаємо Рік віри, який я бажав саме для того, щоб зміцнити нашу віру в Бога у контексті, який, як здається, дедалі більше відсуває Його на другий план. Я хотів би звернутись до всіх із закликом відновити впевнену довіру до Господа, як діти ввіритись в Божі руки, впевнені у тому, що ці руки завжди підтримують і є тим, що дозволяє крокувати кожного дня, навіть у втомі.Я хотів би, щоб кожен почував себе любленим Тим Богом, Який віддав Свого Сина за нас і Який виявив нам Свою безмежну любов.Я хотів би, щоб кожен відчував радість бути християнином. В одній гарній молитві, яку потрібно проказувати кожного ранку, читаємо: «Поклоняюсь Тобі, Господи, люблю Тебе усім серцем. Дякую Тобі за те, що Ти мене створив, вчинив християнином...». Так, ми щасливі з приводу дару віри; це те найцінніше добро, якого ніхто не може відняти! Дякуємо Господеві за це кожного дня, молитвою і послідовним християнським життям. Бог нас любить, але очікує, що також і ми будемо Його любити!

Але не лише Богові хочу подякувати в ці хвилини. Папа не самотній у керуванні човном святого Петра, хоча й на ньому лежить першочергова відповідальність. Я ніколи не почувався самотнім в несенні радості та тягару Петрового служіння; Господь поставив поруч зі мною багатьох людей, які великодушно та з любов’ю до Бога і до Церкви, допомагали мені та були близькими. Насамперед вас, браття кардинали: ваша мудрість, ваші поради, ваша дружба були для мене цінними; моїх співробітників, починаючи від Державного Секретаря, який вірно мене супроводжував протягом цих років; Державний Секретаріат та всю Римську Курію, як також усіх тих, що в різних ділянках виконують своє служіння для Апостольської Столиці: існують численні обличчя, які не видно, які залишаються в тіні, але саме у тиші та щоденній відданості, в дусі віри і смирення були для мене вірною та надійною підтримкою. Окрема думка лине до Церкви Риму, моєї дієцезії! Не можу не згадати співбратів у єпископстві та священстві, богопосвячених осіб та увесь Божий люд: під час пастирських візитів, зустрічей, аудієнцій, подорожей я завжди відчував велику увагу та глибоку любов; але також і я любив усіх та кожного, без різниці, з тією пастирською любов’ю, яка є серцем кожного пастиря, а, передовсім, Єпископа Риму, Наступника Апостола Петра. Щодня я з батьківським серцем кожного з вас згадував у своїх молитвах.

Я хотів би, щоб моє привітання та моя вдячність досягла усіх: серце Папи розширяється на увесь світ. Хотів би висловити вдячність Дипломатичному Корпусу, акредитованому при Святому Престолі, який уприсутнює велику родину народів. Маю на думці і всіх тих, хто трудиться на користь доброї комунікації, дякуючи їм за важливе служіння.

Тепер хочу від щирого серця подякувати всім численним людям в усьому світі, які протягом останніх тижнів надіслали мені зворушливі знаки уваги, приязні й молитви. Так, Папа ніколи не самотній, і тепер я це відчуваю ще раз, в такий чудовий спосіб, що це зворушує серце. Папа належить усім, і багато людей почуваються близькими до нього. Це правда, я отримую листи від великих цього світу – від Глав Держав та провідників релігій, від представників світу культури, тощо. Але я також отримую численні листи від простих людей, які пишуть просто з серця та дають відчути свою любов, що зроджується із перебування разом з Христом у Церкві. Вони не пишуть до мене так, як пишеться, наприклад, до князя чи до когось великого, кого не знається. Вони пишуть мені, які брати та сестри, чи як сини і доньки, з почуттям дуже щирого родинного зв’язку. Тут можна відчутно доторкнутись до того, чим є Церква – це не організація, не асоціація для досягнення релігійних та гуманітарних цілей, але живе тіло, сопричастя братів і сестер у Містичному Тілі Ісуса Христа, Який усіх єднає. Саме так досвідчувати Церкву, могти майже доторкнутися руками до сили її істини та любові, є причиною радості, в той час, коли багато-хто говорить про її занепад. Ми ж бачимо, наскільки Церква є живою сьогодні!

Протягом цих останніх місяців я відчув, що мої сили зменшилися, і я в молитвах наполегливо просив Бога просвітити мене Своїм світлом, щоб я прийняв найвідповідніше рішення, не для мого добра, але для добра Церкви. Я зробив цей крок з повним усвідомленням його серйозності і також новизни, але з глибоким спокоєм духа. Любити Церкву означає також мати відвагу приймати важкі, вистраждані рішення, завжди маючи перед собою добро Церкви, а несамих себе.

Дозвольте мені ще раз повернутися до 19 квітня 2005 року. Серйозність рішення полягала також в тому, що від цієї хвилини і надалі я завжди і назавжди відданий Господеві. Завжди, бо той, хто приймає Петрове служінння, вже не має жодної приватності. Завжди і повністю належить усім, усій Церкві. Його життя, так би мовити, повністю позбавлене приватного виміру. Я міг відчути, і відчуваю саме тепер, що кожен отримує своє життя, саме тоді, коли його дарує. Я вже сказав, що багато людей, які люблять Господа, люблять також Наступника святого Петра, вони прив’язані до нього; Папа справді має братів і сестер, синів і дочок в усьому світі, і що почувається безпечним в обіймах вашої спільноти, бо він уже не належить собі, належить усім, а всі належать йому.

«Завжди» означає також «назавжди» – більше не існує повернення до приватного. Моє рішення про зречення з активного здійснення служіння не відкликає цього. Я не повертаюся до приватного життя, до життя, складеного з подорожей, зустрічей, прийомів, конференцій, тощо. Я не залишаю хрест, але в новий спосіб залишаюся біля Розп’ятого Господа. Не виконую більше владу уряд, щоб керуватиуЦерквою, але в служінні молитви, так би мовити, залишаюся у загороді святого Петра. Святий Венедикт, ім’я якого ношу, як Папа, буде мені в цьому великим прикладом. Він показав нам шлях до життя, яке чи активне, чи пасивне, повністю належить Божій справі.

Дякую всім і кожному також за пошану та зрозуміння, з якими ви зустріли це настільки важливе рішення. Я й надалі супроводжуватиму шлях Церкви молитвами та роздумами, з такою самою посвятою Господеві та Його Обручниці, з якою я старався дотепер переживати кожен день і з якими бажав би жити завжди. Прошу вас згадувати про мене перед Богом, і, насамперед, молитися за кардиналів, покликаних до такого важливого завдання, і за нового Наступника святого апостола Петра: нехай же Господь Бог супроводжує його світлом та силою Свого Духа!

Призиваймо материнське заступництво Пречистої Діви Марії, Матері Божої і Матері Церкви, щоб Вона супроводжувала кожного з нас і всю церковну спільноту; ввіряємося Їй з глибоким довір’ям.

Дорогі Друзі! Бог провадить Свою Церкву, завжди підтримує її, а насамперед, у важкі хвилини. Ніколи не втрачаймо цього бачення віри, яке є єдиним справжнім баченням шляхів Церкви та світу. Нехай же у наших серцях, у серці кожного з вас, завжди живе радісна впевненість у тому, що Господь є поруч, Він нас не залишає, Він близько та огортає нас Своєю любов’ю. Дякую!

Джерело: Радіо Ватикан


"КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ"
Переглядів: 509 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz