Вівторок, 23.04.2024, 08:30


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2010 » Жовтень » 6 » Розарій. Чи актуальний він? Як молитись його сьогодні?
09:01
Розарій. Чи актуальний він? Як молитись його сьогодні?


Молитва розарію є найціннішою молитвою, котру можемо молитися з Марією і до Марії є розарій. Вже століття існує ця молитва, молитва до Марії і з Марією. Під час всіх об’явлень Марія закликає нас молитися розарій. Мусимо усвідомити собі, що якщо якась молитва є повторювана мільйонами людьми вже багато століть, то має і дуже велике значення. Іншими словами, ця молитва наповнена незвичайною, надприродною силою. Це молитва, яку ангели підносять до неба. Уявіть собі, що на протязі дня на тому чи іншому місті, таким чи інакшим способом багато людей молиться розарій. Ця молитва перетворюється в хор, в спів, які підносяться до неба. Саме тому диявол так сильно боїться розарій. Це молитва має могутню силу, бо її моляться мільйони людей. Це вже не особиста молитва. Тепер вона стала молитвою Церкви, Церкви, котра молиться до неба. Коли молимося розарій, то ми з’єднані з іншими, які теж моляться розарій і тому ця молитва має таку силу. Бо її моляться багато людей.
 Часто молитва розарія викликає у нас труднощі, бо важко зрозуміти справжнє значення кожного слова. Але під час цієї молитви важливі не мої думки, а моє серце. Багато століть християни брали участь у Святій Месі, але нічого не розуміли з неї. Це ще не означає, що всі ті Св. Меси не мали своєї цінності. Або довгі століття монахи й монахині молилися бревіар по-латинськи і нічого не розуміли. Але це не означає, що не молилися. Найважливішим є те, скільки серця вкладемо до цієї молитви.
 
 Як можна вкласти своє серце до молитви розарію?
 
 Не будемо згадувати історію цієї молитви, ані аналізувати спосіб, яким її молимося. Але хочу вам дати декілька прикладів як можна молитись:
 
 1. Вербальна молитва розарію
 
 Під час молитви розарію молимося Радуйся, Маріє…і одночасно, в ту саму мить, роздумуємо над таємницею, котру медитуємо. Це є завжди важко для нас. Інколи не можемо зробити ані одну з цих двох речей. Тому краще вибрати лише одну з них: або розважати над таємницею, або «смакувати» самі слова молитви Отче наш і Радуйся, Маріє…
 Це перший спосіб молитви розарію - не роздумувати над таємницею, але усвідомити собі слова, котрі артикулюємо. Він є найпростішим способом.
 
 2. Медитативна молитва розарію
 
 Не зосереджуємося на словах, котрі промовляємо, але на таємниці, над якою розважаємо. Якщо роздумуємо над таємницями розарію, то не можемо одночасно роздумувати над словами, які висловлюємо. Кардинал Суененс каже, що слова молитви залишаються на задньому плані як музика, в той час як ми розважаємо таємниці розарію. Це маріанська атмосфера, в якій перебуваємо під час розважання.
 Наприклад, розважаю над таємницею Благовіщення. Так як на задньому плані молюся слова Радуйся, Маріє… так у своїх думках входжу до маленької кімнати в Назареті і уявляю собі Марію. Вона сидить в цій кімнаті, тримає в руках Писання або стоїть на колінах – на що здатна ваша фантазія. Далі дивлюся на Марію повну радості а пізніше на Марію повну непорозуміння, коли має видіння і т.д.
 Вступаємо до медитативної, розважальної молитви та переживаємо разом з Марією цю таємницю. Можемо розважати над таємницею, коли Ісус молиться в Гетсиманському саду, але в даний момент цю таємницю переживаємо з Марією. Також уявімо собі Марію поруч з Ісусом і як вона страждає з Ним. Марію, котра потішає Ісуса. Або можемо уявити собі Ісуса, який плаче через свою Матір. Впевнений, що в ті хвилини в Ісусових думках була Марія; що в ті хвилини бажав, щоб вона була поруч з Ним. Цей момент можемо переживати разом з Марією.
 Це є медитативний спосіб молитви розарію.
 
 3. Контемплятивна молитва розарію
 
 В той час, коли молимося розарій, не стараємося зрозуміти значення артикульованої молитви, ані не розважаємо над таємницею. Але прагнемо ніби «всмоктати» в себе ту любов, яку мають до нас Бог та Марія. Іншими словами, відчуваємо, що розарій є молитвою, котра відкриває наше серце на прийняття Божої любові. Тобто, молимося розарій та відчуваємо Божу любов до нас через Марію. Це молитва, в якій ми віддаємося Марії як Матері.
 Часто кажемо: знаю, що Бог любить мене, але не відчуваю цього. Через цю молитву стараємось контемплувати любов Бога до вас та дозволимо Марії, щоб відкрила наші серця для Любові Отця, яка є необхідною для нас. Це дуже важлива молитва. Тут не користуємось своїми думками: щоб зосередились, щоб розважати. Тут використовуємо серце, відчуваємо любов, яку хоче дати нам Бог.
 
 4. Заступницька молитва розарію
 
 Через молитву розарію молимося за інших, вкладаємо їх до рук Ісуса через Марію.
 Можемо молитися за помираючих людей. За людей, котрі хочуть покінчити життя самогубством та за багато інших намірів. У світі є дуже багато страждань. Але дуже добре коли ми з’єднаємося зі стражданнями багатьох людей і через руки Марії віддамо ці страждання Ісусові.
 
 5. Розарій як молитва покори
 
 Часто молимося цим способом і навіть не знаємо про це. Трапляється, маємо розбите серце, переживаємо, маємо проблеми. Ми повністю зламані та розчулені. А якщо в такому стані хочемо молитися, то з’ясовуємо, що не можемо зосередитися, не знаємо розважати, не вміємо контемплувати. Знаходимось у стані, коли не знаємо, що говоримо; не розуміємо це; не можемо зосередитися; і вже зовсім не розважаємо над таємницями, але над всіма проблемами та турботами… Зле є лише те, що здаємося. Якби ми йшли трохи далі, то дійшли б до того моменту, коли скажемо: Господи, це те, що я можу Тобі запропонувати. Це не та молитва, якою я б міг пишатися, але це те, що на даний момент можу Тобі дати. Тому це є молитва покори та мізерності.
 Часто знаходимось в такій ситуації і тоді, зазвичай, скажемо: якщо я в поганому настрої, то не буду молитися. Це трюк диявола. Але ж ми ніколи не будемо повністю в порядку. А це означає, що ми б зовсім не молилися, бо завжди маємо певне оправдання: якщо хочемо щось робити, то хочемо це робити добре. Але не забуваймо, що Бог приймає нас такими, якими ми є. Він бачить мою покору, Він бачить мої обмеження, бачить мої слабкості. В цей момент скажімо: «Господи, прагну того, щоб зміг Тобі дати більше. Але сьогодні можу дати тільки це. Надіюся, що завтра зможу запропонувати Тобі щось більше.» Це молитва покори: даю Богу в конкретній ситуації те, що на даний момент маю.
 
 6. Молитва розарію – молитва сім’ї
 
 В минулому сім’ї звикли збиратися разом для молитви розарію. В багатьох сім’ях сьогодні це вже неможливо через роботу, позмінну працю, через телебачення, недбальство і т.д. Павло VI в енцикліці «Cultus Marialis» говорить про те, що ми б мали внести молитву розарію як молитву спільнот і товариств всюди там, де це лише можливо. Молитися в наших спільнотах, молитися хоча б удвох. Чому? Бо це єднання з тим хором церкви, котрий повторює цю сильну маріанську молитву.
 
 Підготувала ср. Марія Черніцка ОР.
Переглядів: 860 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Жовтень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz