П`ятниця, 19.04.2024, 11:57


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2013 » Лютий » 6 » Важкі питання. Чи можна християнинові займатися йогою? Чи допомагає вона в християнській медитації?
10:24
Важкі питання. Чи можна християнинові займатися йогою? Чи допомагає вона в християнській медитації?


ПИТАННЯ:
Чи можна християнинові займатися йогою? Чи допомагає вона в християнській медитації?

ВІДПОВІДЬ: У розумінні сучасного європейця йога, як правило, означає ряд фізичних вправ і положень тіла, які створюють відчуття гарного самопочуття, внутрішнього спокою і гармонії та служать для збереження тілесної молодості і здоров'я.

Насправді деякі східні гуру, впевнені в недостатній здатності європейців до суворої і тривалої дисципліни йоги, а також добре знаючи про важливість, яку на Заході приписують здоров'ю тіла, винайшли свого роду «йогу для європейців». Вона не збігається зі справжньою йогою, тобто містить позиції і дихальні техніки, які є лише підготовкою (так звана хатха-йога) до істинної йоги, тобто раджа-йоги («царської йоги»). У той час як хатха-йогу можна назвати йогою фізичного самопочуття, раджа-йога являє собою щось інше: це йога пізнання, вища форма йоги, оскільки через неї йогін (той, хто відданий системі йоги) досягає так званого «енстазу». Існує безліч видів йоги, шляхів звільнення (Марго), яке полягає у виході з сансари, тобто необхідності відроджуватися заново для чергового життя, сповненого болем і непостійністю.

Йога в найбільш справжньому вигляді - це Йога-сутри (приписувана Патанджалі, що жив у 2 столітті до Р.Х., але, швидше, сягає 5 ст. після Р.Х.). Вона являє собою практичну дисципліну для досягнення «звільнення», і займатися нею слід під керівництвом досвідченого наставника - гуру. Йозі навчаються не по книгах, а з досвіду, і тільки наставник може сказати, які практики йоги підходять тій чи іншій людині. Йога-сутри Патанджалі складаються з восьми рівнів (анга).

Перший рівень - стриманість: ненасильство, правдивість, незлодійство, абсолютна цнотливість і некористолюбство.

Другий рівень - самодисципліна: внутрішня і зовнішня чистота, помірність в їжі (переважно це повинна бути вегетаріанська їжа); задоволеність, тобто спокій і безтурботність в будь-якій ситуації, як у приємній, так і поганій; покаяння, умертвіння, терпіння в голоді й спразі, у спеці і холоді, внутрішня і зовнішня безмовність, релігійний запал.

Таким чином, йога вимагає вкрай суворої аскези. Вона включає в себе також «пошанування Ішвари», але воно не є релігійним, тобто не має на меті очищення серця, щоб відкрити його на любов і дію Бога. Єдина мета аскези тут - це усунути перешкоди, які заважають іти шляхом йоги.

Третій рівень - це особливі пози, що сприяють медитації. Вони повинні бути стійкими, неподвижними, тривалими і придатними для зосередженості. Найкраща поза - так звана «поза лотоса». Пози для медитації сприяють тривалому перебуванню без руху при мінімальних зусиллях.

Четвертий рівень - регулювання дихання, доповнює пози. Мова йде про уповільнений, мінімальний дихальний ритм, що наближається до дихання уві сні. Цей щабель слід практикувати в спокійному, чистому і безлюдному місці, супроводжуючи вдих, видих і затримки дихання проголошенням мантри (священної формули).

П'ятий рівень полягає в тому, щоб відвернути почуття від зовнішніх об'єктів. Почуття змушують людину прив'язуватися до об'єктів. Від цієї прив'язаності народжується бажання, від бажання - гнів, від гніву - затьмарення, від затьмарення - збентеження пам'яті, від збентеження пам'яті - руйнування розуму і остаточне руйнування. Тому необхідно контролювати почуття за допомогою особливої техніки, щоб зосередити їх на внутрішньому і стимулювати їх лише з власної волі.

Шостий рівень - концентрація, зосередження думки на одній речі. Будь-яка річ, внутрішня чи зовнішня, може бути об'єктом концентрації. Рекомендується зосередитися на якійсь одній частині тіла, наприклад, кінчику носа. Важливо підкреслити, що в йозі зосередження має на меті не пізнання об'єкта, а, навпаки, зупинку блукання думки, так щоб вона ідентифікувала себе з об'єктом без будь-якої уяви чи роздумів.

Сьомий рівень - медитація, тобто більш інтенсивна і тривала концентрація. І восьма сходинка - «поглинання», коли свідомість збігається з об'єктом і зливається з природою медитованого предмета. Це і є «визволення» від усіх обмежень світу і обумовленості тіла та душі. Дух реалізує власну автономію.

Отже, чи може ця техніка медитації допомогти християнської медитації?

Почнемо з того, що саме поняття «медитація» має зовсім різне значення для послідовників йоги і для християн.

У християнстві медитація - це зусилля розуму, поглиблення істин, відкритих Богом. Вона проводиться в мовчанні та зосередженні, коли ми вслухаємося в Слово Боже. Християнська медитація відбувається в присутності Бога і, зрозуміло, породжує бесіду з Ним: таким чином, «медитація» стає підготовкою до молитви і має сенс тільки тоді, коли веде до діалогу з Богом. Медитація спрямована до Когось, а саме до Бога-Трійці. У йозі ж медитація полягає в інтенсивній концентрації суб'єкта на об'єкті аж до поглинання власного «я» в об'єкті. Таким чином, вона звернена до «себе». Мета ж християнської медитації - роздуми над Словом Божим для його засвоєння, для того, щоб мислити так, як мислить Бог. Тому християнська медитація і східна медитація не просто відрізняються одна від одної, але вони діаметрально протилежні одна одній. Для християнина важлива присутність Христа в Його людськості, яка не заважає досвіду нескінченного. Людськість Христа - це якраз шлях до найвищої форми цього досвіду. А головним предметом і критерієм медитації є Хрест і Воскресіння. Тому багато богословів і пастирів проти занять йогою - в тому числі проти використання технік йоги. За своєю суттю вони не є нейтральними, а нерозривно пов'язані з філософсько-релігійною системою, в межах якої розроблені.

Якщо східна медитація спрямована на досягнення абсолютної ментальної порожнечі та ізоляції свого «я» в енстазі, то християнська медитація спрямована на діалог з Богом Отцем і з Христом, на повноту пізнання, любов і участь в житті Пресвятої Трійці.

Християни мають у своєму розпорядженні цілий ряд методів, випробуваних безліччю святих, які досягли висот у містичному досвіді. Ці методи не втратили своєї актуальності і досі  знаходяться в гармонії із християнською вірою.

Багато хто стверджує, що заняття йогою допомагають їм у молитві: допомагають контролювати власні почуття, досягти духовної свободи, здатності концентруватися. Однак для подібного ефекту людина повинна вже мати певну богословську та духовну підготовку і бути насамперед психологічно врівноваженою, тобто здатною приймати в східних техніках позитивне і відкидати те, що може крити в собі небезпеку.

На сторінках авторитетного журналу Товариства Ісусового «La civilta 'cattolica» була опублікована велика стаття на цю тему, в якій стверджується, що медитаційні техніки йоги, можливо, можуть принести користь християнам індійської культури, для яких вони є частиною повсякденного життя. Таким чином вони зможуть здійснювати християнську молитву «по-індійськи», а не по-європейськи. Однак автори, ґрунтуючись на багатому пастирському досвіді, вважають, що людині європейської, західної культури подібні вправи принесуть сумнівну користь. Техніки йоги не тільки сповнені філософськими та антропологічними поняттями, радикально протилежними християнству, але вони народилися і розвивалися в культурному контексті, вельми далекому від європейського. Тому такі техніки не будуть «природними», але, швидше, штучними. Не випадково західна людина докладає значних зусиль і витрачає чимало часу тільки для того, щоб їх навчитися.

Є свідчення самих християн, котрі практикували йогу і вважають своїм обов'язком застерегти інших. Так, монах-бенедиктинець Жан-Марсель Дешане пише, що раджа-йога «несумісна з суттю християнства, і, що цілком безсумнівно, вона знаходиться в контрасті з досвідом святих». Але монах додає, що також використовувані в йозі техніки тривалого дихання, інтенсивної зосередженості, візуалізації об'єкта аж до ототожнення себе з ним, - всі ці техніки «небезпечні, і до них необхідно ставитися з обережністю». Дешане заперечує можливість «християнізувати» йогу, хоча і допускає деякі позитивні моменти дисципліни йоги: християни можуть витягти з них користь, але строго за умови, що їх не супроводжують техніки «містичного пошуку Бога».

В дійсності, йога криє в собі чимало небезпек: хоча б те, що прагнення до правильної техніки відволікає від бесіди з Богом, і самі техніки стають самоціллю. Потім людина зосереджується на собі самій, на своєму тілі, милуючись своїми фізичними і ментальними досягненнями, невірно вважаючи, що такий успіх означає духовне зростання. Нарешті, внутрішній спокій і усамітнення легко плутають з надприродними, освяченими плодами молитви. Віруючий думає, що він молиться краще, тому що краще контролює свої думки і почуття і не відволікається. Однак для християнської молитви зосередженість, увага, свобода від неуважності - зовсім не головне. У християнській молитві головне - віра і любов. Чим більша любов до Господа, тим глибша і дієвіша молитва. Навіть якщо віруючий під час молитви відволікається думкою, це не означає, що вона неефективна: молитва благодатна в силу свого наміру, коли ми підносимо її завдяки імпульсу Святого Духа, - навіть коли думка мимоволі відволікається в силу своєї слабкості. Мимовільна неуважність не заважає глибокій молитві, якщо вона народжується від живої віри і любові. Віра і любов - дари Святого Духа, які ніяка людська техніка не в змозі «зробити». Хоча, звичайно, від людини залежить, якою мірою вона готова прийняти ці дари і зробити їх плідними.

Для йоги ж техніки необхідні, тобто без них неможливо прийти до мети, поставленої системою йоги. Мало того, ці техніки, згідно з вченням йоги, при правильному використанні «неодмінно» приведуть до мети.

У християнстві ж техніки і методи як такі можуть бути корисні в перший час, в підтримку зусиль, прикладених для медитації або молитви. Але самі по собі вони не є обов'язковими, необхідними, оскільки Сам Бог відкриває Себе віруючому, вступаючи в діалог з ним, і в контакт з Богом можна увійти без застосування яких-небудь «технік». Але в міру поглиблення духу молитви і єдності з Богом «методи» і «техніки» спрощуються, аж до повного зникнення. Молитва звільняється від усякої «майстерності», перетворюючись в повну любові увагу до Бога і побожне мовчання.

Християнський містичний досвід - це чистий дар Бога, надприродний дар, і основна його характеристика - це, так би мовити, «пасивність»: людина, яку Бог благодаттю допустив до глибокого спілкування з Ним, нічого не може зробити для того, щоб викликати це діяння Бога або перешкодити йому. Тому в християнстві немає якоїсь особливої «техніки», яка неодмінно веде до містичного союзу з Богом.

Саме в цьому - основна суперечність між йогою і християнством, між методами християнської молитви і споглядання та техніками східної медитації. У йозі людина спасається своїми зусиллями. У християнстві людина спасенна Богом по благодаті.

За матеріалами: Радіо Ватикан


"КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ"
Переглядів: 747 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz