П`ятниця, 19.04.2024, 20:25


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2014 » Квітень » 27 » Відповісти Богу
11:26
Відповісти Богу

Роздуми над Словом Божим на ІІ Великодню неділю, рік А

Чим є віра? Питаю тому, що в сьогоднішніх біблійних читаннях кілька разів лунає саме ця тема. У Катехизмі Католицької Церкви читаємо, що «віра є відповіддю людини Богові» (п. 26). Скажімо собі одразу, що таку відповідь дати нелегко. І однак в усіх епохи, у кожній країні, серед людей різних верств населення є мільйони тих, хто каже Богові «Так! Я знаю, що Ти існуєш і перебуваєш близько мене». Особливу відповідь дають християни, яким легше відповісти Богові — бо ми це робимо через Ісуса.

Апостол Петро — автор листа, уривок з якого читаємо в Першому читанні, — говорить про віру як про щось очевидне. Він наперед закладає, що всі адресати його листа кажуть Богові «Так». Зрештою, він же пише до християн, до людей, які пов’язали свої життя з Христом, а тим самим і з віковічним Богом. Тому апостол каже: Бог у своєму великому милосерді, через постання з мертвих Ісуса Христа, народив нас до живої надії. І додає: через віру ви міццю Божою стережені для спасіння. Чи це означає, що вже сама віра є даром? Даром Бога для людини? Іншими словами: чи це означає, що Бог допомагає людині, аби вона не тільки побачила проблему, але щоб зуміла на неї відповісти? Так. І немає в цьому нічого незвичайного. Подібним чином поводяться батьки, коли навчають дитину найпростіших справ: показують якусь річ, хоч би вікно, запитуючи, що це таке, і підказують: ві… вік… — аж дитина сама закінчить: «Вікно». Від найпростіших справ до найскладніших. Таким способом мала людина навчається як ставити запитання, так і відповідати на них.

Ця мала людина, дитина, обов’язково хоче сама все побачити, всього торкнутися, часто також взяти до рота. Їй важко щось зрозуміти виключно на підставі слів. Правду кажучи, то й ми, дорослі, часто воліємо самі все перевіряти, все пізнавати почуттями, особисто в усьому переконуватися. Точнісінько цю саму позицію продемонстрував апостол Тома: якщо не побачу на Його руках сліда від цвяхів і не вкладу свого пальця у місце цвяхів, і руки своєї у Його бік не покладу, то не повірю. Ми подібні до Томи. І в цьому немаж нічого поганого. Віра, тобто відповідь, яку ми даємо Богові, повинна мати в нас, у нашому розумі, в нашому житті міцні підстави. А що відповідь завжди особиста, то й підстави мають бути наші, продумані, вміщені у голову, в серце і в життя.

Одним це вдається легше, іншим важче — як і все, зрештою. Ми стверджуємо, що кожна людина спроможна відповісти Богові. Хоч би то була тільки найпростіша відповідь — і такої буде достатньо. Це щось таке як рахування. Навіть мала дитина прекрасно знає, що три цукерки це більше, ніж дві. Така основоположна життєва математика. З плином літ і науки дитина вмітиме не тільки рахувати, а й розв’язувати складні математичні задачі. Так і найпростіша віра, якщо її тренувати, якщо її вчитися, якщо перебувати в оточенні віруючих, — дозріє, розвинеться, а відповіді, які людина дає Богові, охоплюватимуть щораз то ширше коло справ, проблем, інколи труднощів, інколи радощів.

Віра, тобто відповідь, яку людина дає Богові, не раз зазнає випробувань — і про це писав апостол Петро. Він назвав це «випробуванням у вогні». Страждання, біль, хвороби, які зачіпають світ, катаклізми, інколи внутрішня духовна тьма — все це буває випробуванням нашої віри. Буває, що ми падаємо і кричимо: «Ні!!!» Пізніше втішаємося, аби за деякий час, під впливом чи то іншої людини, чи то внутрішнього натхнення повернулася сповнена миру відповідь: «Так!», або «Господь мій і Бог мій!» — аби послужитися часто повторюваними словами сьогоднішнього Євангелія. Доки людина живе, вона може постійно заново відповідати Богові. І зрештою якась із відповідей стане останньою, навічно.

о. Томаш Хорак

Ісус Воскреслий — ікона Божого Милосердя

Христос Воскреслий, який стає перед своїми учнями, з даром прощення i своїм миром, є іконою Божого Милосердя.

Прийти з любов’ю до тих, хто Тебе залишив у найбiльш важку хвилину, хто Тебе зрiкся, хто вiдвернувся — це справдi прояв милосердя в Божому стилi. Господь не просто приходить, а приходить із подарунком; i не просто з подарунком, а з найбiльшим Даром — Духом Святим. Важко уявити собi Чоловiка, який приходить із дорогоцiнними прикрасами до своєї коханої пiсля її зради. А Господь сама так чинить, бо любить Тебе безмiрно!

о. Роман Лаба OSPPE

Переглядів: 483 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz