У римо-католицькій Церкві Великий Піст
розпочинається богослуженнями Попільної середи. Цей день отримав таку назву
через стародавній обряд посипання голови попелом на знак покаяння. Попіл,
отриманий внаслідок спалювання галузок, посвячених під час Квітної (Вербної або
Пальмової) Неділі попереднього року, посвячується, і під час спеціального
обряду священик посипає хрестовидно цим попелом голови парафіян.
Великий піст — це час покути, який підготовляє до
пережиття найголовніших християнських свят, Свят Воскресіння Господнього. Він
охоплює сорок днів (лат. Quadragesima), які відраховуються від Попільної Середи
до початку Служби Божої Вечері Господньої в Великий четвер, при чому до цих
сорока днів не включаються неділі.
Приписи посту – це мінімальні вимоги, яких вірні
повинні дотримуватися у покаянній практиці. Церква заохочує усіх вірних
покутувати у відповідний до власних обставин спосіб та добровільно
застосовувати інші обмеження.
Дотримуватися строго посту та утримуватись від
споживання м’ясних страв римо-католики повинні у Попільну Середу та у Велику
П’ятницю. Строгий піст дозволяє протягом дня лише один раз поїсти до наситу, а
також можна спожити легку перекуску. Утримуватись від споживання м’ясних страв
вірні латинського обряду повинні в усі п’ятниці року, за винятком тих, у які
припадають урочистості літургічного календаря. Дотримуватися строгого посту
зобов’язані особи, які досягли 18 року життя, а утримуватись від м’ясних страв
у визначені дні – починаючи від 14 року життя. Піст зобов’язує до 60 року
життя.
|