П`ятниця, 26.04.2024, 08:44


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2015 » Квітень » 3 » Чотири ночі спасіння
21:44
Чотири ночі спасіння

Роздуми до Слова Божого на Пасхальну вігілію у святу ніч

Пасхальна ніч у традиції Ізраїля та Церкви є великою ніччю спасіння. Під час цієї ночі відбувається вихід із Єгипту, вихід із неволі гріха. Багато-багато століть тому Бог вибрав собі народ і привів його до Землі Обіцяної; під час Пасхи, яку сам звершив, Христос Господь набув кожного з нас собі на власність. Цієї ночі ми урочисто відзначаємо смерть і воскресіння Ісуса Христа – центральний момент діла спасіння, серце історії, подію, яка надає сенс усьому.

Цій ночі, яка стала світлом, передували чотири особливі ночі, які наче були анонсом, провіщенням тієї єдиної.

Земля

Перша ніч – створіння

Бут 1, 1-5: На початку сотворив Бог небо й землю. Земля ж була пуста й порожня та й темрява була над безоднею, а дух Божий ширяв над водами. І сказав Бог: Нехай буде світло! І настало світло. І побачив Бог світло, що воно добре та й відділив Бог світло від темряви. Назвав же Бог світло – день, а темряву назвав ніч. І був вечір, і був ранок – день перший.

Таргум Онкелоса: Воістину чотири ночі записано в Книзі Пам’яті. Перша ніч була тоді, коли Господь об’явився над світом, щоб Його сотворити: світ був безлюдний і порожній, а темрява була над поверхнею відхлані, однак Слово Господа було світлом і просвітило її. І назвав її: перша ніч (кідуш першої чаші).

Це перша ніч, яка була перед першим світанком у світі. Ніч творіння. Як Бог творив? Єврейські мудреці кажуть, що Бог мусив себе трохи применшити, «скоротити», щоб у собі зробити трошки місця для творіння. Адже Всевишній усе наповняв! Господь у своїй любові уділив нам місце для існування, дав нам змогу бути в Ньому.

Бог применшив себе, щоб прийняти світ у своє лоно, як матір приймає дитину. Певно, невипадково Боже милосердя у Біблії виражено словом рахамім – тобто «лоно»!

Важко уявити собі Всемогутнього Бога, який у великій кімнаті Всесвіту взяв свої речі і трохи посунувся, аби поруч замешкали нові істоти – істоти вільні, навіть настільки вільні, що можуть відмовити самому Богові.

Тільки у світлі були сказані слова: «І бачив Бог, що все, що Він створив, було дуже добре». Ми потребуємо світла, аби щось побачити як ДОБРЕ, приємне Богу, миле Богу.

Авраам

Ніч Авраама – ніч віри

Бут 22, 1-2: Після того Бог випробував Авраама. Отож сказав до нього: Аврааме! Той же відповів: Я тут! Бог сказав: Візьми сина твого, твого єдиного, якого любиш, Ісаака, і піди в Морія-край та й принеси його там у всепалення на одній з гір, що її Я тобі вкажу.

Таргум Онкелоса: Друга ніч була тоді, коли Господь об’явив себе Авраамові, коли той мав сто років, а Сара, його дружина, – дев’яносто, аби звершилося те, що говорить Писання: Авраам почне у віці ста років, а Сара народить у віці дев’яноста років. Ісаак мав тридцять сім років, коли був принесений у жертву на вівтарі. Небеса знизилися і зійшли, й Ісаак споглядав їхню досконалість, і його очі були засліпленні їхньою досконалістю. І назвав її друга ніч (кідуш другої чаші).

Ким був Авраам? Одним із кочівників Близького Сходу. Яку ніч він переживав у момент свого покликання? Авраам був життєвим банкротом, тому що не мав потомка, не мав когось, хто був би продовженням його життя.

І Бог обіцяє йому потомство – як зорі на небі, як пісок на березі моря. Авраам повірив і пішов за Божим Словом. Ця ніч стала ніччю надії. Але вона ще не була справжньою ніччю Авраама. Маючи сто років, Авраам отримав сина згідно з обітницею. Міцно прив’язався до нього, полюбив його більше, ніж будь-кого.

І тут розпочинається – ніч віри: Візьми сина твого, твого єдиного, якого любиш, Ісаака, і піди в Морія-край та й принеси його там у всепалення.

Авраам нічого не може сказати, все робить мовчки, але має віру в серці, віру в Бога і в Його слово. Де можемо узріти цю віру? В тих словах, які він каже до своїх слуг:

Побудьте тут з ослом, а я з хлоп'ям підемо аж он туди та, поклонившись Богові, повернемося до вас.

Як Авраам міг таке сказати? Як він міг сказати, що «повернемося до вас», якщо Ісаака мав принести в жертву? Отці Церкви кажуть: Авраам вірив, що навіть і в такому разі Бог зможе повернути йому сина!

Чому Авраам нічого не каже синові? Чому просто не сказав: Бог потребує, аби тебе скласти в жертву. Сьорен К’єркегор, коментуючи цю подію, від імені Авраама каже так: «Господи, краще, щоби він думав, що то я нелюд, аніж мав би втратити віру в Тебе».

Авраам більше дбав про те, щоб Ісаак не втратив віри. Він думав, що як скаже синові, чому вони туди йдуть, Ісаак втратить віру в Бога. Тому волів, щоб Ісаак скоріш вважав його самого за якусь нелюдську потвору, ніж засумнівався в Богові.

Друга ніч – це коли віриш Богові навіть тоді, коли Бог мовчить, нічого не відповідає, нічого тобі не пояснює, і здається, що навіть не вислуховує твоїх молитов.

Один із євреїв Варшавського гетто, коли була пожежа і всі захисники гетто гинули, написав у своєму листі: Вірю в Бога, навіть тоді, коли Він зробив усе можливе, щоб я в Нього не вірив.

Коли віриш Богові навіть тоді, коли Він усе зробив для того, щоб ти не вірив, – це твоя друга ніч!

Exodus

Третя ніч – ніч Виходу

Таргум Онкелоса: Третя ніч спасіння була тоді, коли Господь вночі об’явився проти єгиптян: Його рука вбила всіх первородних Єгипту, а Його правиця захистила усіх первородних Ізраїля, щоби звершилися слова Писання: Ізраїль є моїм первородним (Вих 4, 22).  І назвав її – ніч третя (кідуш третьої чаші).

Третя ніч увічнює Вихід із Єгипту, з неволі, перехід через Червоне море:

Тієї ночі перейду по землі Єгипетській і уб'ю всякого первенця в землі Єгипетській, від людини до скотини, і над усіми богами єгипетськими вчиню суд; Я – Господь. Кров буде вам знаком по домах, де будете, і як побачу кров, мину вас, і не впаде на вас ніяка смертна язва, як каратиму Єгипетську землю (Вих 12, 12-13).

Кров Агнця зробила так, що смерть обминула ізраїльтян. Саме тут використане слово песах – «обминути». Але це слово має дуже близький зв’язок з іншим: пасах – «шкутильгати», «зробити когось калікою», «підскакувати», «перескакувати», «проходити понад домами». Інколи ці слова вживаються навзамін – Іс 31, 5: Як птахи, що літають, розпростерши крила, так Господь сил захистить Єрусалим; захистить, визволить, пощадить і врятує.

В Ісусі Христі Бог закрив нас, як птах покриває своїми крилами пташенят. Смерть пройшла над нами і стала «шкутильгати». Господь зробив смерть калікою.

Тому грецькою мовою цей вираз перекладено як хипербазіс – «пройти понад».

Воскресіння

Четверта ніч – ніч Месії

Таргум Онкелоса:  Четверта ніч буде тоді, коли світ осягне свою мету, щоб бути спасенним. Скрушеними будуть залізні ґрати, а покоління безбожних знищене. І Мойсей повстане з путині і Цар з висоти: а Слово буде йти між ними, і будуть іти разом. Це ніч Пасхи в ім’я Господнє, ніч призначена і приготована для спасіння усіх дітей Ізраїля в кожному Його поколінні (кідуш четвертої чаші).

Четверта ніч – це ніч Месії, який приходить як Світло серед темряви, як Слово серед тиші, як Життя, перемагаючи смерть.

Четверта ніч – це ніч зради, видання Ісуса на страждання, на смерть. Але ця ніч завершується світанком першого дня: світанком воскресіння.



Джерело: CREDO

Переглядів: 565 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Квітень 2015  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz