Вівторок, 19.03.2024, 08:59


Вітаю Вас Гість | RSS
[ Головна ] [ ] [ Реєстрація ] [ Вхід ]


Меню сайту


Настоятель Римо-католицької парафії св. Валентина в м.Калуш

Оголошення



   Святий
       Іван Павло II,
 Кароль Юзеф Войтила (1920–2005)
— 264 Папа Римський.

Останні слова Івана
Павла ІІ.:

" Не бійтеся!
Це час сприятливий, час надії та відваги".
 "Дозвольте мені вирушити до дому батька".




Шановні відвідувачі,просимо реєструватися на сайті.
Зареєстровані користувачі мають доступ до всіх сторінок сайту.
УВАГА!!!
"Радіо Марія" можна слухати на сторінці "Радіо Ватикан"



Міні-чат
200



Головна » 2011 » Березень » 2 » «Дивацтва» Біблії
18:16
«Дивацтва» Біблії


Один з аргументів, висунутих останньою хвилею атеїстів свідчить, що релігія є джерелом насильства і несправедливості. На підтримку цієї тези наводяться уривки із Старого Завіту, які нібито протирічать сучасним цінностям. Пол Копен відповідає на ці звинувачення в своїй, недавно опублікованій книзі під назвою «Чи є Бог моральним чудовиськом? Додання сенсу Богові Старого Завіту» (Baker Books). 

За назву книги, автор використав вираз атеїста Річарда Доукінса, за яким Бог є «моральним монстром». Копен, цитуючи заяви Доукінса, помічає, що він звинувачує Бога в ревності, вульгарності, несправедливості, мстивості. Його колега, атеїст Крістофер Хітченс, запевнює, що в Старому Завіті міститься виправдання торгівлі людьми, рабства і вбивств. Одночасно Данієль Доне зображає Бога ненаситним похвалою і пихатого в своїй заяві про те, що він створив людину за образом і подобою своїми.

Копен відповідає, що, створивши людину по своїй подобі, Бог тим самим продемонстрував свою любов, оскільки зробив її здатною звітувати перед ним, раціонально думати і бути креативною. «А це привілей, а не поневолення», відзначив він. Бажання Бога зробити з себе культ далеке від того, щоб бути проявом егоїзму. Воно відображає його бажання, щоб ми не віддалялися від правдивої реальності, пояснює Копен. Створення культу є виразом нашої свідомості на тому місці, яке ми посідаємо. Наші славоспіви Богу витікають природним чином з нашої насолоди Ним. Похвала Богові походить з радості його присутності і свідомості того, що є найдорожче в нашому житті. Копен підкреслює, що ми можемо бачити упокорювання Бога у втіленні Христа, який прийняв нашу людську природу, і помер на хресті заради нас.

Дивацтва

У деяких главах Біблії розглядається те, що атеїсти називають «дивацтвами». Це питання, пов'язані з повчаннями відносно їжі, рабства, поводження з жінками і деякі інші. Копен наводить уривок з Євангелія від Матея 19,8, в якому Ісус пояснює, що Мойсей дозволив розлучення через «жорстокосердість» людей. Патріархальне суспільство, рабство, первородство і інші звичаї були нормою у той час. Закон Мойсея мав бути тимчасовим, і навіть якщо закони були незвичайними або грубими, проте вони були прогресом щодо звичаїв і соціальних структур Середнього Сходу того часу. Наприклад, Старий Завіт встановлював межу покарань, якими можна було піддавати рабів, що різко відрізнялося від ситуації своїх господарів. Крім того, раби, що втікали до Ізраїлю приймалися в цій країні. В порівнянні з кодексом Хаммураті в кодексі Мойсея міститься набагато більше пошани до людського життя. Крім того, багато законів обмежувалися додатковими законами. Наприклад, Старий Завіт встановлював страту за 16 злочинів, але за 15 з них суддя міг призначити менше покарання. Таким чином, загалом, Мойсеєвий закон був набагато людянішим в порівнянні з іншими кодексами країн середнього сходу, зазначає Копен.

Ще одна важлива особливість Старого Завіту полягає в тому, що він надавав велику цінність ще ненародженому життю. Багато уривків із Старого Завіту стверджують неспростовну цінність очікуваної дитини.

Насильство

Копен зазначає, що деякі атеїсти стверджують, що релігія по своїй натурі є насильницьким феноменом. І тому необхідно мати більше просвітницьких цінностей, ніж релігійних. Але, в реальності, заперечує автор книги, нам необхідно не менше, а більше релігії. Наша біблійна віра проповідує терпимість. Не дивлячись на всі наші розбіжності, ми стверджуємо, що всі люди створені на подобу Божу. Тому Святий Павло проголошував, що Христос відкинув розділення між расами і класами (до Галатів 3,28, до Ефесян 2, 11-22) і що ми всі покликані подолати зло добром (до Римлян 12,21). Проте, ми повинні пам'ятати, що не всі релігії однакові, продовжує Копен. Християн переслідували політеїсти, що поклонялися римському імператорові, через їх відмову поклонятися іншим богам.

Що стосується насильств, здійснених християнськими народами, то, за Копеном, це дуже спрощений підхід пояснювати їх лише релігійним чинником. Разом з політичним аспектом релігії необхідно враховувати соціальний і політичний чинники. У цьому сенсі, якщо війна ведеться в ім'я релігії, то це може бути зручним виправданням конфлікту, що приховує інші причини. У Старому Завіті, говорить Копен, міститься практика, яка не відповідає ідеалу, затвердженому двома першими главами Буття, в яких закріплюється принцип рівності достоїнства людей. Не потрібно виправдовувати цю практику. Ми можемо цінувати Старий Завіт за те, що він наводить нам інші свідоцтва.


Бог не пропонував закони, які Ізраїль не був готовий прийняти. Навпаки, він діяв по-кроково, поступово ведучи його стежкою морального руху вперед. Так, наприклад, коли ми читаємо про вбивства ворогів Ізраїлю, не потрібно виправдовувати подібні дії, події в культурному контексті, етично недостатньо розвиненому. Це, крім того, показує нам, що Бог може продовжувати свою рятівну роль, не дивлячись на такі обмеження.

Старий і Новий

Католицька Церква протистоїть тим, хто називає «темними» уривки Біблії, в зверненні "Verbum Domini", пост-синодальному апостольському заклику «до Божого слова в житті і місії Церкви» від 30 вересня 2010 (пп. 41-42). Новий Завіт визнає Старий Завіт як Боже слово, пояснює Бенедикт XVI, тому що часто цитує його і використовує як доказ своїх аргументів.  Коріння християнства знаходиться в Старому Завіті, звідки ми черпаємо їжу і настанови, стверджує Папа. Християнське вчення завжди чинило опір спробам протиставити Старий Завіт Новому. Не дивлячись на це, Письмо єврейського народу знаходить своє сповнення в житті і вченні Христа.

У Зверненні підкреслено, що дана концепція сповнення складна і представляє три виміри. Перший - безперервність, другий - перервність і третій - трансцендентність. «Пасхальне таїнство Христа повністю відповідає пророцтвам і пророчому аспекту Письма; проте, воно представляє очевидні аспекти перервності відносно настанов Старого Завіту», - стверджує Папа. «Новий Завіт ховається в Старому, а Старий Завіт виявляється в Новому», - зазначив Папа, процитувавши Святого Августина.

Поетапно

Що стосується уривків із Старого Завіту, які важко прийняти через насильства і аморальність, то Звернення закликає пам'ятати, що одкровення вкорінювалося в історії. «Образ Бога виявляється в ній прогресивно і повільно звершується через послідовні етапи, не дивлячись на опір людей», - говориться в тексті Звернення.
Тому Бог проявляє себе в контексті особливого культурного і морального рівня, а Письмо описує факти і звичаї певної епохи. І тому у наш час можна зніяковіти перед «темними» фактами, описаними в Письмі.

Не дивлячись на це, Звернення підкреслює, що пророки Старого Завіту постійно виступали проти будь-якої несправедливості, і це було методом, яким Бог готував свій народ прийняти Євангеліє. «Тому я закликаю вчених і пастирів допомагати всім віруючим наближатися до цих сторінок за допомогою читання, щоб воно розкрило їх сенс в світлі таїнства Христа», - закінчив Папа. Потрібно щось пам'ятати, коли стикаєшся з поверхневими атаками атеїстів.

Отець Джоні Флін, LC

За матеріалами www.catholic.uz / www.zenit.org

"КАТОЛИЦЬКИЙ ОГЛЯДАЧ"

Переглядів: 602 | Додав: Крок69 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]
Пошук




Форма входу


Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Архів записів

Друзі сайту






























Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Copyright MyCorp © 2024      Безкоштовний конструктор сайтів - uCoz